Стихови за охрабрување на оние што бараат работа!

За жал, отфрлањето е нешто што никој од нас не може да го избегне; сите ќе го сретнеме во одреден момент. Библијата нè потсетува дека тоа им се случува на сите, вклучувајќи го и Исус. Одбивањето на кое било ниво боли. Одбивањето предизвикува огромен број негативни емоции и е неизбежно […]

Барајте го Царството Божјо додека сеуште имате време!

Посетител во црквата се обраќа кон свештеникот и бара молитва.Свештеникот се согласува и го прашува човекот за што поточно сака да се молат.Човекот сепак додава дека молитвата била за неговиот роднина не за него. На што свештеникот повторно со согласност прашува: за што можеме да се молиме за роднината? На […]

Да се посади чистото семе на Евангелието!

Македонија е земја во која Евангелието Христово е присутно уште од самите почетоци, од времето на апостолот Павле. Сепак, со доаѓањето на Словените на Балканот, во Македонија преовладеала нивната култура, јазик и паганска многубожечка религија, па со тоа се јавила потреба од евангелизација и христијанизација на народот кој живее во […]

Реформацијата на Црквата која го промени Светот!

Пред 504 години, германскиот монах Мартин Лутер започна протест што прерасна во едно светско движење. Во тоа време, Европа живееше во сенката на Римокатоличката црква, која повеќе личеше на империја отколку на црква. Таа крунисувала и соборувала кралеви и ја користела својата доминација за да ги држи луѓето во темнината […]

Ако Господ е на нашата страна, никој не може да опстане против нас.

На крајот на VIII век пред нашата ера се подигна голема империја на истокот, а тоа беше Асирија. Асирската империја ги освои териториите на сите околни народи и стана огромно царство. Го освоија и северното царство Израел, освојувајќи ја Самарија, и ги расселија Самарјаните ширум царството, а им доселија луѓе […]

Неколку библиски вистини за Светиот Дух

Светиот Дух е Бог. Светиот Дух е третото лице на Светото Тројство – Таткото, Синот и Светиот Дух. Светиот Дух е личност, а не безлична енергија. Тој комуницира, има чувства, одлучува, води, насочува, советува, поучува, поддржува, утешува итн. Светиот Дух има своја функција во создавањето и одржувањето на светот и […]

Молете се за Мирот на Ерусалим

Сите оние кои ќе ја сакаат Невестата (Ерусалим) ќе просперираат (ќе бидат безбедни). Молете се за Мирот на Ерусалим. Овoј текст е за Ерусалим, од Еденската Градина до Вечниот Град, новиот Ерусалим, кој доаѓа од Небесата; за небесниот и земниот Ерусалим, како настана поделбата со падот на човекот и како […]

Бранот на придобивки од Реформацијата на црквата во Македонија

Во 2020, на 31 октомври се навршија точно 503 години од денот кога католичкиот свештеник, Мартин Лутер, го закова своето писмо, со 95 тези, на вратата на црквата во Витенберг, Германија. Тоа произведе една духовна лавина во тогашното опшество.За жал, Македонија не беше директно опфатена од овој бран на духовна […]

Победа со силата на Божјиот збор

Не го започнувај денот мразејќи се себе си половина час уште пред да станеш од кревет! Или уште пред да се разбудиш и да го слушаш ѓаволот како ти прошепотува цел список на грешки кои си ги направил претходниот ден, кажувајќи ти дека си една голема грешка и дека не […]

Споделување на Радосната Вест

Да тргнеме од почеток: ти беше загубен, живееше како роб на гревот, во заблуда, без да ја познаваш вистината. Твојот живот беше празен и безсмислен, а твојата душа осудена на вечна пропаст. Сепак, Бог ти беше милостив и ти ги отвори очите и срцето, за да ја спознаеш вистината. Просветлен […]