Стихови за охрабрување на оние што бараат работа!

За жал, отфрлањето е нешто што никој од нас не може да го избегне; сите ќе го сретнеме во одреден момент. Библијата нè потсетува дека тоа им се случува на сите, вклучувајќи го и Исус. Одбивањето на кое било ниво боли. Одбивањето предизвикува огромен број негативни емоции и е неизбежно […]

Барајте го Царството Божјо додека сеуште имате време!

Посетител во црквата се обраќа кон свештеникот и бара молитва.Свештеникот се согласува и го прашува човекот за што поточно сака да се молат.Човекот сепак додава дека молитвата била за неговиот роднина не за него. На што свештеникот повторно со согласност прашува: за што можеме да се молиме за роднината? На […]

Да се посади чистото семе на Евангелието!

Македонија е земја во која Евангелието Христово е присутно уште од самите почетоци, од времето на апостолот Павле. Сепак, со доаѓањето на Словените на Балканот, во Македонија преовладеала нивната култура, јазик и паганска многубожечка религија, па со тоа се јавила потреба од евангелизација и христијанизација на народот кој живее во […]

Реформацијата на Црквата која го промени Светот!

Пред 504 години, германскиот монах Мартин Лутер започна протест што прерасна во едно светско движење. Во тоа време, Европа живееше во сенката на Римокатоличката црква, која повеќе личеше на империја отколку на црква. Таа крунисувала и соборувала кралеви и ја користела својата доминација за да ги држи луѓето во темнината […]

Ако Господ е на нашата страна, никој не може да опстане против нас.

На крајот на VIII век пред нашата ера се подигна голема империја на истокот, а тоа беше Асирија. Асирската империја ги освои териториите на сите околни народи и стана огромно царство. Го освоија и северното царство Израел, освојувајќи ја Самарија, и ги расселија Самарјаните ширум царството, а им доселија луѓе […]

Неколку библиски вистини за Светиот Дух

Светиот Дух е Бог. Светиот Дух е третото лице на Светото Тројство – Таткото, Синот и Светиот Дух. Светиот Дух е личност, а не безлична енергија. Тој комуницира, има чувства, одлучува, води, насочува, советува, поучува, поддржува, утешува итн. Светиот Дух има своја функција во создавањето и одржувањето на светот и […]

Излевањето на Светиот Дух е знак дека Му припаѓаме на Бог и дека никогаш не сме сами. Интервју со: А.Дуковски

…Верата е живеење и општење со Бог… Интервју со Александар Дуковски Cekorvovera.com Помина Велигден. Следи Духовден. Но Духовден не е само религиозен ден во годината. Како да се биде исполнет со Светиот Дух? Може ли објаснување за читателите. Дуковски: Убаво прашање. Духовден или Пентакост е денот кога Светиот Дух на […]

Да се живее во присуство на Воскреснатиот не може да се сокрие! Интервју со Пастор Ангел Павлов

…треба да се молиме за да ја видиме раката на добриот Бог на дело… велигденско интервју со Пастор Ангел Павлов cekorvovera.com Велигден, вистина наспроти мит! Кој е вашиот став за тоа? Павлов: Христијанството за разлика од многу митови и суеверија се заснова на раскажување и записи од очевидци кои од […]

Сekoj ден е Велигден за оние кој се препородени преку Божјиот вечен Дух. Интервју со Пастор Александар Вулетиќ

Велигденско интервју со Пастор Александар Вулетиќ од Христијанско заедништво Тринитас …Вистинската вера е порта кон препород… cekorvovera.com: Како ја дефинираме случката на Велигден?  Вулетиќ: Тоа е настан кој на целото човештво му нуди Надеж дека постоењето на овој свет има смисла, а после преминот од овој живот, истиот има продолжеток […]

Правото на жената или правото на детето?

Заедно со мојата сопруга се вклучивме во работата за Право на животот, од грижа за жените кои биле уништени од абортусот. Во 1981 г., го отворивме својот дом за една бремена тинејџерка. Бев во одборот на еден од првите центри за бременост на Западниот брег на Америка, којшто даваше помош […]