Стихови за охрабрување на оние што бараат работа!

За жал, отфрлањето е нешто што никој од нас не може да го избегне; сите ќе го сретнеме во одреден момент. Библијата нè потсетува дека тоа им се случува на сите, вклучувајќи го и Исус.

Одбивањето на кое било ниво боли. Одбивањето предизвикува огромен број негативни емоции и е неизбежно кога некој бара работа.

Токму во овој вид време, Христовиот Следбеник мора да запомни дека Бог е сè уште со него и сè уште работи на неговата ситуација.

Неопходно е да се следи Светото Писмо за да се добие Божјата перспектива и мудрост за ситуацијата со која се соочува верен човек.

Светото Писмо може да ги охрабри барателите на работа кога се соочуваат со одбивање од работодавците. Безвременска практика е да се чита Светото Писмо, а потоа да се моли едноставна молитва во светлината на запишаното кое го читате.

Христијаните, исто така, мора да разберат дека Бог има контрола и дека дури и она што може да изгледа како отфрлање од човекот може да биде дека Бог затвора врата за нешто што не е Негова волја.

Лесно е некој да се обесхрабри и да се чувствува како да не е доволно добар или вреден. Читањето на Божјото Слово и молењето според Светото Писмо кога се соочува некој верник со отфрлање може делува охрабрувачки за Христовите следбеници. Тоа може и да помогне за оспособување да се продолжи да барање соодветна работа според талентите, знаењето и даровите на личноста.

1. Јован 15:18

Ако светот те мрази, имај на ум дека прво ме мразеше мене.

2. Псалм 27:10

Дури и ако татко ми и мајка ми ме напуштат, Господ ќе ме држи блиску.

3. Псалм 41:7

Сите кои ме мразат шепотат за мене, замислувајќи го најлошото.

4. Псалм 118:22

Каменот што градителите го отфрлија сега стана камен-темелник.

5. Исаија 53:3

Тој беше омразен и отфрлен; неговиот живот бил исполнет со тага и страшни страдања. Никој не сакаше да го погледне. Го презиравме и рековме: „Тој е никој!“

6. Јован 1:11

Дојде по она што беше негово, но неговите не го примија.

7. Јован 15:25

Но, ова е за да се исполни она што е напишано во нивниот Закон: „Ме мразеа без причина.

8. Петрово 5:8

Бидете трезвени, будни; зашто вашиот противник ѓаволот оди наоколу како лав кој рика, барајќи некого да проголта.

9. 1. Коринтјаните 15:26

Последниот непријател што ќе биде уништен е смртта.

10. Псалм 34:17-20

Кога неговиот народ се моли за помош, тој ги слуша и ги спасува од нивните неволји. Господ е таму за да ги спаси сите кои се обесхрабрени и се откажале од надежта. Господовиот народ може многу да страда, но Тој секогаш ќе ги води безбедно. Ниту една коска никогаш нема да им биде скршена.

11. Римјаните 15:13

Се молам Бог, кој дава надеж, да ве благослови со целосна среќа и мир поради вашата вера. И нека ве исполни силата на Светиот Дух со надеж.

12. Јаков 2:13

Затоа што суд без милост ќе се покаже на секој што не бил милосрден. Милоста триумфира над судот.

13. Псалм 37:4

Наслади се во Господа, и Тој ќе ти ги даде желбите на твоето срце.

14. Псалм 94:14

Зашто Господ нема да го остави својот народ; Тој нема да го напушти своето наследство.

15. 1. Петрово 2:4

Доаѓате кај Христос, кој е жив камен-темелник на Божјиот храм. Тој беше отфрлен од луѓето, но беше избран од Бога за голема чест.

16. 1. Петрово 5:7

Сите ваши грижи и бремиња дајте му ги на Бога, зашто Тој се грижи за вас.

17. 2. Коринтјаните 12:9

Но, Тој одговори: „Мојата добрина е се што ти треба. Мојата моќ е најсилна кога си слаб“. Така, ако Христос продолжи да ми ја дава својата моќ, со задоволство ќе се пофалам колку сум слаб.

18. Римјаните 8:1

Ако му припаѓате на Христос Исус, нема да бидете осудени.

19. Второзаконие 14:2

Ти си издвоен како свет на Господа, твојот Бог, и Тој те избра од сите народи на земјата за да му бидеш посебно богатство.

20. Лука 10:16

„Оној што те слуша, ме слуша Мене, и кој те отфрла тебе, ме отфрла Мене, а кој ме отфрла Мене, го отфрла Оној што ме пратил“.

21. Псалм 139:13-14

Зашто ти ги создаде моите внатрешни делови; ме исткаја во утробата на мајка ми. Те фалам, зашто сум создаден совршено и чудесно. Прекрасни се твоите дела; мојата душа многу добро го знае тоа.

22. Римјаните 8:31

Тогаш, што да кажеме за овие работи? Ако Бог е за нас, кој може да биде против нас?

23. Исаија 49:15

„Може ли жена да го заборави своето доенче, да не му се смилува на чедото на својата утроба? Па кога некоја и би заборавила, Јас нема да те заборавам тебе.

24. Филипјаните 4:19

А мојот Бог ќе ја исполни славно секоја ваша потреба, според Своето богатство – во Христа Исуса.

25. Евреите 13:5

Чувајте го вашиот живот без љубов кон парите и бидете задоволни со она што го имате, зашто Тој рече: „Никогаш нема да те оставам и нема да те напуштам“.

26. Еремија 30:17

Но Јас ќе те исцелам, ќе ти ги залечам раните – зборува Господ. Те викаа „Истераната” и „Сионка, за која никој не прашува.”‘

27. Псалм 66:16-20

Дојдете, чујте, сите, што се боите од Бога, ќе ви раскажувам што и направи на мојата душа! Со својата уста Го повикав Него, со јазикот Го фалев. Ако мислев зло во срцето, Господ не би послушал. Но Бог ме услиши: Обрна внимание на гласот на мојата молитва. Благословен да е Бог, Кој не ми ја одби молитвата, Кој не ја отстрани од мене Својата милост.