Христос се роди пред 2022 години! Дали ти се нановороди?

Како што објави ангелската песна – нека е слава на Бога во висините, на земјата мир, и меѓу луѓето добра волја!

Спасителот се роди во Давидовиот град, што е Христос, Бог со нас. Лука 2:11

Но залудно би било за тебе, Христос уште стотици пати да се роди, а да не го прифатиш во вера на поклон тој Божиќен подарок за спасение.

Што за тебе значи Божиќ? Што мислите, кој е најдобриот дел од Божиќ? Играње во снегот, кога го има? Време со семејството? Или можеби сите убави светла и украси? Или можеби вечерата за Бадник или паричето? Што е со подароците? Дали има некој посебен подарок на кој што се сеќавате дека сте го добиле?

Бог ни го даде најдобриот Божиќен подарок досега. Тоа е вечниот живот. Човечкиот род е одделен од Бога заради гревот. (Во Проповедник 7:20 е запишано: Нема праведник на земјата, кој пра­ви добро и никако да не греши. Додека во Исаија 64: 6: Сите ние станавме како нечист чо­век, и секоја наша правда – како из­вал­кана облека; сите попаѓавме како лист; а беззаконијата наши како ветар нѐ од­не­суваат.) 

Заради гревот, не можеме да живееме во хармонија со Бога или да живееме со Него во рајот (Откровение 21:27:…и нема во него да влезе ништо не­чисто, ни оној кој врши гнасни работи и лаже, а само оние кои се запишани во книгата на животот на Јагнето.), поради испречувањето и влезот на гревот во човекот сме осудени да живееме во пеколот цела вечност, но постои надеж!

Ова претставува проблем затоа што Бог нè сака, но го мрази нашиот грев затоа што нè одвојува од Него. Исаија 53: 6 вели: „Сите ние бевме заблудени како овци, секој си одеше по својот пат но Господ ги натовари на Него гревовите од сите нас.“

Сите сме тргнале по нашиот пат наместо по Божјиот пат и завршивме изгубени во нашите гревови. Значи, Бог направи нешто за нас што само Тој можеше да го стори. Ова е причината што го имаме Божиќ.

Божиќ е за Исус Христос. Божиќ е кога го славиме Христовиот роденден на земјата. Исус е Самиот Бог кој дојде на оваа земја, се роди од девица (Исаија 7:14), живееше совршен безгрешен живот и умре на крстот за да плати за нашите гревови и да направи пат за тебе и мене да одиме во рајот. Ова е Божји дар за нас.

Во Дела 10:43 се вели: Сите пророци сведочат за  тоа дека секој што ќе поверува во Него, ќе добие простување на гревовите преку Неговото име. 

Грчкиот збор за верување значи да се верува, да се потпрете и да ја положите својата доверба.

Библијата ни кажува во Ефесјаните 2: 8,9 Зашто по благодат сте спасени пре­ку верата; и тоа не е од вас – туку дар Божји! Не е од дела, за да не се фали не­кој.

Вие не работите за подарок, само го добивате и прифаќате. Ако работите за нешто, тоа не е подарок, тоа би било плаќање. Тогаш може да се фалите, или да се фалите дека сте доволно добри за да одите во Рајот. 

Кога ќе добиете подарок на Божиќното утро, не го оставате во кутија со подароци. Го отворате и играте со него или го користите. Иста е работа и со вечниот живот. Бог ви го нуди бесплатен подарок, но вие мора да го прифатите. Не го оставајте овој скапоцен подарок завиткан во аголот. Отворете го и започнете да го користите. Ако всушност не го прифатите како ваш, тогаш навистина не е ваше, без оглед колку Бог сака да го имате.

Ако имаше било каков друг начин да стигнеме до Небото, тогаш Исус немаше да мора да умре на крстот заради нашите гревови.

Можевме само да отидевме на небото на друг начин. Но, Библијата ни кажува: „Ниту има спас во некој друг, затоа што нема друго име под небото дадено меѓу луѓето преку кое МОЖЕМЕ да се спасиме“. (Дела 4:12) Бидејќи не постоеше и не постои друг начин да имаме вечен живот, Исус дојде и се погрижи за нас. Тоа е љубовта! 

Ќе ја прифатите ли оваа отплата што Исус ја направи на крстот за вас? Запомнете дека ова е роденден на Исус. Тој те сака толку многу што умре за да ти даде дом во рајот. 

Каков подобар подарок би можеле да му дадете на Бог на неговиот роденден? Му давате привремен живот, а Бог ви дава вечен живот. Од тој момент, вашето спасение е решено. 

Во 1 Јован 5:13 Библијата ни кажува дека можеме да знаеме дека имаме вечен живот. Ова е затоа што, штотуку ја доверивте својата судбина во Божји раце, а не вашата или чии било други.

Еве една молитва што можете да ја кажете за да го замолите Бог да ви прости за вашите гревови и да имате живот вечен:

Драг Боже, знам дека сум грешник и дека нема начин како да влезам во рајот освен преку Исус. Знам дека Исус умре на крстот заради моите гревови и ја прифаќам отплатата што Тој ја направи на крстот за мене. Те молам прости ми за моите гревови и дозволи ми да бидам со тебе во вечност. Боже, ти благодарам што ми прости за моите гревови. Те молам, помогни ми да ти служам во секојдневниот живот. Исполни ме со Светиот Дух. Во името на Исус се молам, Амин.