Како да имаш победничо срце?!

Апостол Павле е безвременски пример на оној што останал постојан во својата вера дури исправен и пред неверојатни тешкотии.

По неговото преобразување на паток кон Дамаск, тој започна да доживува прекрасни победи и огромни проверки на верата. Беше испратен на брод, претепан, каменуван и лажно затворен, но тој стана, се раздели и продолжи да ја извршува Христовата Голема мисија, пишувајќи: „во сите овие работи ние сме повеќе од освојувачи преку Оној кој нè возљуби“ (Римјаните 8: 37).

Вие и јас понекогаш ќе се соочиме со немири и проблеми, но ако нашите срца се зацврстени во Словото Божјо, не ќе можеме да бидеме потресени. Ние ќе бидеме повеќе од победници. Но како?

Писмото се вели: „Ако Бог е со нас, кој може да биде против нас?“ (Римјаните 8:31).

Ова е тема што одѕвонува низ целата Библија. Во Стариот Завет, Исаија 43: 2 вели: Кога ќе поминете низ водите, јас ќе бидам со вас; И преку реките, тие нема да ве прелеваат. Кога минувате низ огнот, нема да бидете изгорени, ниту пламенот ќе ве изгори.

Забележете ја употребата на „кога“. Не е „ако“.

Секој од нас ќе се соочи со испитувања и тестови, но Библијата изјавува:

Ниту едно оружје формирано против вас нема да успее, и секој јазик што ќе се издигне против вас според пресудата, ќе го осудите. Ова е наследство на оние што служат на Господа и нивната правда е од Мене “, вели Господ. (Исаија 54:17)

Бог никогаш не ветил дека никогаш нема да се формира оружје против нас. Сепак, Тој вети дека нема да успеат.

Да, ќе се формира оружје и ќе се појават проблеми, но вие, како Давид, можете да објавите: Господ е мојата светлина и моето спасение; Од кого да се плашам? Господ е силата на мојот живот; Од кого да се плашам? (Псалм 27: 1)

Псалмистот, исто така, го даде одговорот на превирањата:

Благословен е човекот кој се плаши од Господа, Кој воодушеви многу во Неговите заповеди… Сигурно дека тој никогаш нема да биде потресен; Праведниците ќе бидат во вечен спомен. Тој нема да се плаши од злобни вести; Неговото срце е стабилно, верувајќи во Господ. Неговото срце е утврдено; Тој нема да се плаши. (Псалм 112: 1, 6-8)

Воспоставеното срце!

Ова е личност која го познава Божјиот Збор и интимно чекори со Таткото. Поради таа врска, тој или таа не се потресени или уплашени од околностите на животот.

Луѓето кои стојат цврсто се оние чии срца се воспоставени – чија прошетка останува силна кај Господ. Не значи дека тие се совршени, но нивните срца се во право, и срцето е важно!

Нашиот Господ Исус вети:

Кој ќе дојде кај мене и ги слуша Моите зборови и ги исполнува. Тој е како човек што гради куќа, кој ископал длабоко и го поставил темелот на карпа стабилно. И кога се појави поплавата, реката напна на таа куќа но не можеше да ја помести, зашто беше основана на карпа. (Лука 6: 47-48)

Кога и вие ќе го направите тоа, Божјиот пат ќе ви даде мир среде невреме и ќе ви го стабилизира срцето додека се движите од победа до победа!

Leave a Reply