Исус, надежта од Божиќ!

Во ова време од годината, во продавниците и трговските центри ѕвонат радосни гласови и секаде се пее, песната „Радост за цел свет!“ И „Оваа сезона е весела!“ Блескавите помпезни реклами ги прикажуваат семејствата собрани околу трпезите или околу Божиќната елка, исполнета со подароци. Црквите прикажуваат сцени на мирот во семејството на Исус, собрано околу Него. Божиќ се прикажува како радосно време на семејно заедништво и славење.

За многу луѓе Божиќ е токму тоа: среќно време на семејство, дружење, многу традиција и обичаи (голем дел од нив и небиблиски), храна и подарување на подароци. Други христијани го подразбираат ова како време на дарување и славење и благодарност на најголемиот подарок досега, Господ Исус Христос, „Бог со нас“ (Матеј 1:23), така што Божиќната сезона е преплавена со радост и слава. 

Божиќ ПОТЕНЦИЈАЛНО за многумина можеби е безцелен или е денови кога се сами без надеж и во осаменост. Но, за другите, Божиќ е токму спротивното. Може да биде интензивно потсетување на изгубените блиски или дека немаат блиско семејство со кое треба да слават. Наместо да чувствуваат радост, многу луѓе се чувствуваат осамено. Навидум за нив ова е период на неподносливост, вознемиреност и депресија. Божиќ потенцијално може да биде време на безнадежност и осаменост. И покрај тоа што некои од нас може да се чувствуваат осамени или изолирани за време на Божиќните празници, важно е да се потсетиме на надежта што ја носи Исус.

Имено, Бог стана од својот свет претстол, и дел од Бог дојде на Земјата или се отелотвори за да стане човек, е токму причината зошто имаме надеж.

Без Исус, немавме надеж и можеше само смрт да очекуваме (1. Солуњаните 4: 13-14).

Но, за оние од нас кои се во вера во Христа Исуса, веќе нема безнадежност! Светото Писмо вели:

„Благословен е Бог и Отецот на нашиот Господ Исус Христос, кој според Неговата изобилна милост нè роди повторно во жива надеж преку воскресението на Исус Христос од мртвите“ (1. Петрово 1: 3).

Оваа жива надеж е надеж и ветување за вечен живот (Тит 1: 2) преку Исус Христос, „нашата надеж“ е втемелена (1. Тимотеј 1: 1). 

Имаме надеж затоа што Исус дојде како човек, живееше, умре и воскресна. Во Битие читаме дека Бог првично создал совршен свет (1. Мојсеева 1:31), но набргу бил нарушен од гревот на Адам и Ева. Последица за гревот беше смртта (Битие 2:17; Римјаните 6:23). Сепак, дури и за време на најтемниот ден во историјата – кога човекот одбра грев, Бог понуди порака на надеж. Бог вети дека ќе испрати Спасител кој ќе го победи Сатаната и ќе се справи со проблемот на смртта и страдањето. Исус дојде во тело како мало бебе на првиот Божиќ, за да може да ја понесе нашата казна на Крстот, а потоа да ја победи смртта со воскреснување од мртвите. Првиот човек Адам донесе смрт, страдање и проклетство во светот преку неговиот грев, но последниот Адам, Исус Христос, ги победи овие работи. Еден ден ќе можеме да живееме со Него вечно на место каде „Бог ќе ја избрише секоја солза од нашите очи; нема да има повеќе смрт, ниту тага, ниту плачење. Нема да има повеќе болка, затоа што поранешните работи поминаа “(Откровение 21: 4). „И нема да има повеќе проклетство“ (Откровение 22: 3). Осаменоста и депресијата ќе бидат отстранети засекогаш. 

Колку е благословена надежта за нас со нетрпение да очекуваме! Но, за жал, дотогаш, мора да се бориме со страдањата што дојдоа на светот заради гревот на Адам и неговите последици. За среќа, дури и покрај нашите времиња на искушенија и неволји, можеме да му веруваме на Бог затоа што „знаеме дека сите работи содејствуваат за добро за оние што го сакаат Бога, на оние што се водат според Неговиот совршен план“ (Римјаните 8:28). 

ОНИЕ КОИ ЈА ПОЛОЖИЈА ВЕРАТА ВО ХРИСТОС се ДЕЛ од Божјото семејство.

Воплотувањето, смртта и воскресението на Исус ги внесува верниците во Божјото семејство (Јован 1:12; Римјаните 8: 11–17). Иако некои од нас можеби немаат или можат да бидат изолирани од нашите семејства, оние што ја поставија својата вера во Христа се дел од семејството на Бога. Низ целиот свет имаме браќа и сестри во Христа со кои ќе се дружиме. Наоѓаме примери за тоа во текот на Новиот Завет.

Во времето на Исус, незнабошците биле сметани за нечисти и ниту еден Евреин не би јадел или не би се среќавал со тој народ, (Дела 10:28); сепак, во Христа, таквите бариери беа срушени (Ефесјаните 2: 14–17) и Евреите и сите други народи можеа отворено да се дружат едни со други. Навистина, христијаните можат да се дружат заедно, без разлика дали се Евреи или незнабожци, богати или сиромашни, робови или слободни, мажи или жени (Галатите 3:28). Примери за ова меѓукултурно дружење наѓаме во Новиот Завет, како што е Петар, Евреин, состанувајќи се со Корнелиј, Евреин идруги народи.  

Поради Христа, никогаш не си без семејство! Дури и ако сме далеку од нашите браќа и сестри во Христа, ние никогаш не сме сами. Исус е токму таму со нас. Господ ветува: „Никогаш нема да те оставам ниту да те напуштам“ (Матеј 28:20; Евреите 13: 5). 

Исус дојде на Земјата да биде наш Емануел (Спасител), „Бог со нас“ ветен во Стариот Завет (Исаија 7:14), и Тој сè уште е со нас денес (Галатите 2:20).

Без оглед колку сме осамени, ние никогаш не сме вистински сами затоа што Христос живее во нашите срца преку вера (Ефесјаните 3:17). Еден ден, оние што имаат доверба и вера во Исус што е Христос како свој Спасител и Господ, ќе имаат вечност со целото семејство Божјо во самото негово присуство! Ако се покајавте и имате доверба во Христа, тогаш и вие ќе бидете таму! Сигурно тоа е најдобрата причина да се насмеете и да имате весел Божиќ исполнет со надеж и секој ден да живеете со радоста, верата, милоста и надежта што ни беа дадени на Божиќ.

Leave a Reply